Lista nagrodzonych na Drugim Podlaskim Święcie Sera

Lista nagrodzonych na Drugim Podlaskim Święcie Sera

8 czerwca 2025 r. w Wasilkowie podczas Drugiego Podlaskiego Święta Sera Jury Konkursowe spośród 88 serów i producentów mlecznych wybrało i nagrodziło następujących producentów: 
Nagrody:

Tytuł Najlepszego Sera Podlaskiego Święta Sera 2025

Groseran – Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń

Najlepsze sery w poszczególnych kategoriach:
Kategoria I – Sery dojrzewające twarde:

Groseran –Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń

Kategoria II – Sery dojrzewające miękkie:

Ordo Blue – Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka

Kategoria III – Sery świeże i krótko dojrzewające:

Gruzin – Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska
Kategoria IV – Twarogi:

Twaróg pałucki – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski

Kategoria V – Inne wyroby z mleka:

Granita serwatkowa – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko

ZŁOTY MEDAL zdobyli:

Lody z sera koziego „Blue’s” z porzeczką – @Wytwórnia Lodów Naturalnych „Melodia Smaku” – Daniel Woronowicz

Ser smażony z kminkiem – Fan-Agri – Joanna Leszczyk

Żętyca owcza – Bacówka na Hali Majerz – Wojciech Komperda

Krowiacotta – Monika i Tomek Cieślik Pokaniewo Złote Jabłko – Tomasz Cieślik

Granita serwatkowa – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko

Masło owcze – @Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda

Masło Ekstra z Hajnówki – OSM Hajnówka – Krystyna Waszczuk

Twaróg pałucki – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski.

Twaróg – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk

Gruzin – Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska<
Aronek – Fan-Agri – Joanna Leszczyk
Ordo Blue – Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka

Groseran – Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń

Ser łąkowy owczy – @Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda

SREBRNY MEDAL zdobyli:

Deserek – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec

Słoik twarogowo-bazyliowy – Złota Górka – Aleksander Pawluczuk

Kefir naturalny – Spółdzielnia Mleczarska Rospuda – Angelika Walicka

Twaróóóg – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka

Popiołak – Sery z Puszczy Białowieskiej – Adam Lewczuk

Pukutis – Vilmanto Sūrinė – Vilmantas Navickas<

Ser do sałatki „Feta dojrzewająca” – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec

Ser pleśniowy „Mocny w gębie” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz

Viržinis – Sūrinė „Varinis puodas“ – Giedrius Tevelis

Czesiu – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski

Żółty długodojrzewający – Swojski ser z Podlasia – Renata Sutuła<

Gołta – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka

Brązowy MEDAL zdobyli:

Maślanka z miętą – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk

Karmelowa Pokusa – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki

Twaróg owczy „Zza płota” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz

Twaróg swojski – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak

Twaróg domowy – Ser dobry – Milena Katana

Ser Koryciński Swojski z truflą – Ser Koryciński Swojski / Zarzeccy

Kozi podpuszczkowy z bazylią i pomidorami – Złota Podkowa – Sylwia i Karol Matwiejczuk

Ser wypasiony – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko

Fetunia z Netty – Augustowskie Smaki Natury – Irena Och

Ser „Nietupek – nietupski orzech pistacjowy” – Sery Korycińskie Anna i Tomasz Nietupscy

Trapista – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak

Jacobus – Serowar Sokólski Aurelia i Gabriel Szymczak

Ser gospodarza – KozieŁawy – Emilia Witkowska

Ser typu Gouda „Pewna koza” – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki

Gratulujemy zwycięzcom!

 

Sprawdź więcej informacji na podlaskie24.pl

leave your comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top