Lista nagrodzonych na Drugim Podlaskim Święcie Sera
8 czerwca 2025 r. w Wasilkowie podczas Drugiego Podlaskiego Święta Sera Jury Konkursowe spośród 88 serów i producentów mlecznych wybrało i nagrodziło następujących producentów:
Nagrody:
Tytuł Najlepszego Sera Podlaskiego Święta Sera 2025
Groseran – Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń
Najlepsze sery w poszczególnych kategoriach:
Kategoria I – Sery dojrzewające twarde:
Groseran –Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń
Kategoria II – Sery dojrzewające miękkie:
Ordo Blue – Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka
Kategoria III – Sery świeże i krótko dojrzewające:
Gruzin – Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska
Kategoria IV – Twarogi:
Twaróg pałucki – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski
Kategoria V – Inne wyroby z mleka:
Granita serwatkowa – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko
ZŁOTY MEDAL zdobyli:
Lody z sera koziego „Blue’s” z porzeczką – @Wytwórnia Lodów Naturalnych „Melodia Smaku” – Daniel Woronowicz
Ser smażony z kminkiem – Fan-Agri – Joanna Leszczyk
Żętyca owcza – Bacówka na Hali Majerz – Wojciech Komperda
Krowiacotta – Monika i Tomek Cieślik Pokaniewo Złote Jabłko – Tomasz Cieślik
Granita serwatkowa – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko
Masło owcze – @Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda
Masło Ekstra z Hajnówki – OSM Hajnówka – Krystyna Waszczuk
Twaróg pałucki – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski.
Twaróg – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk
Gruzin – Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska<
Aronek – Fan-Agri – Joanna Leszczyk
Ordo Blue – Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka
Groseran – Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń
Ser łąkowy owczy – @Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda
SREBRNY MEDAL zdobyli:
Deserek – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec
Słoik twarogowo-bazyliowy – Złota Górka – Aleksander Pawluczuk
Kefir naturalny – Spółdzielnia Mleczarska Rospuda – Angelika Walicka
Twaróóóg – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka
Popiołak – Sery z Puszczy Białowieskiej – Adam Lewczuk
Pukutis – Vilmanto Sūrinė – Vilmantas Navickas<
Ser do sałatki „Feta dojrzewająca” – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec
Ser pleśniowy „Mocny w gębie” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz
Viržinis – Sūrinė „Varinis puodas“ – Giedrius Tevelis
Czesiu – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski
Żółty długodojrzewający – Swojski ser z Podlasia – Renata Sutuła<
Gołta – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka
Brązowy MEDAL zdobyli:
Maślanka z miętą – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk
Karmelowa Pokusa – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki
Twaróg owczy „Zza płota” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz
Twaróg swojski – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak
Twaróg domowy – Ser dobry – Milena Katana
Ser Koryciński Swojski z truflą – Ser Koryciński Swojski / Zarzeccy
Kozi podpuszczkowy z bazylią i pomidorami – Złota Podkowa – Sylwia i Karol Matwiejczuk
Ser wypasiony – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko
Fetunia z Netty – Augustowskie Smaki Natury – Irena Och
Ser „Nietupek – nietupski orzech pistacjowy” – Sery Korycińskie Anna i Tomasz Nietupscy
Trapista – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak
Jacobus – Serowar Sokólski Aurelia i Gabriel Szymczak
Ser gospodarza – KozieŁawy – Emilia Witkowska
Ser typu Gouda „Pewna koza” – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki
Gratulujemy zwycięzcom!