Smaki Podlasia w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej 7.09

Smaki Podlasia w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej 7.09

Niedziela, 7 września 2025, 13:00-17:00
Smaki Podlasia to cykliczna impreza plenerowa organizowana rokrocznie
w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Pyszna i aromatyczna, ciesząca się dużym zainteresowaniem. Podczas tego festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać.

Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy
i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty Smaków Podlasia, ale każda z tych imprez ma swój niepowtarzalny klimat i nieco inną tematykę. W tym roku na pierwszy plan wysuwa się ziemniak – warzywo cenione za swoją dostępność, wyjątkowy smak i niezwykłą wszechstronność, ponieważ można z niego przygotować niezliczoną ilość potraw.

Jak co roku podczas „Smaków Podlasia” będziemy oprowadzać po wystawie „Leśna bimbrownia” oraz opowiemy o tradycji bimbrowniczej.

Do udziału w wydarzeniu zarosiliśmy też Andrzeja Fiedoruka – autora wielu książek o tradycji kulinarnej Podlasia, który wygłosi prelekcję pt. „Ziemniak
w Podlaskiej Kuchni”.

Kolejną atrakcją naszej ostatniej dużej imprezy plenerowej w tym roku będą Jesienne Targi Sztuki Ludowej Podlasia. Bezpośrednio od twórców można będzie kupić rzeźby ludowe, tkaniny dwuosnowowe, ceramikę z Czarnej Wsi Kościelnej, wyroby plecionkarskie, kowalskie i wiele innych pięknych przedmiotów.

Na żadnej z naszych dużych imprez plenerowych nie może zabraknąć muzyki. Tym razem na scenie wystąpią: Zespół Folklorystyczny „Narwianie”, Zespół „Barwianki”, „Dobryna” oraz gwiazda wieczoru „Hajda Banda”.

Patronnat honorowy nad Smakami Podlasia objęli Marszałek Województwa Podlaskiego i Wojewoda Podlaski. Patroni medialni to: TVP3 Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio Jard, Kurier Poranny, Gazeta Współczesna oraz portal BiałystokOnline.

Harmonogram:

13.00 – uroczyste otwarcie imprezy, przywitanie gości i uczestników

13.30-17.00 – występy artystyczne na scenie: Zespół Barwianki, Zespół Folklorystyczny Narwanie, Dobryna, Hajda Banda (gwiazda wieczoru)

W trakcie wydarzenia:

– Festiwal Zagrodowych Serów, Podlaskich Miodów i Napojów Rzemieślniczych,

– Jesienny Targ Sztuki Ludowej Podlasia,

– prelekcja Andrzeja Fiedoruka „Ziemniak w podlaskiej kuchni”,

– konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków,

– Olimpiada Ziemniaczana,

– pokazy tłoczenia oleju lnianego,

– oprowadzanie po leśnej bimbrowni,

– pokaz przygotowania ziemniaków z parnika.

 

Sprawdź więcej informacji na podlaskie24.pl

leave your comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top