Co zrobić z nadwyżkami świątecznej żywności?
Jeśli na Święta Wielkanocne przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia, możemy podzielić się nadwyżkami żywności z innymi
Białostocka Jadłodzielnia znajduje się przy ulicy Krakowskiej. Prowadzi ją Fundacja Spe Salvi.
Sałatki warzywne, warzywa, owoce czy ciasta można zostawić w lodówkach, które często są zamontowane przy jadłodzielniach. Oczywiście można się również poczęstować się tym, co pozostawili inni.
Jak należy przygotować produkty zostawione w jadłodzielni?
Gotowe dania należy szczelnie zapakować w czyste opakowania np. słoik. Do domowych wyrobów koniecznie należy dodać skład i datę przygotowania. Produkty suche, które tam zostawimy mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. W jadłodzielniach nie należy zostawiać rzeczy spleśniałych lub nadgniłych, surowego mięsa, dań z surowymi jajami, czy niepasteryzowanym mlekiem. Do tych miejsc można przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Produkty kupione, które zostawiamy w jadłodzielniach muszą mieścić się w terminie „należy spożyć do” i być zdatne do spożycia.