Z  końcem sezonu z Jagiellonii Białystok odchodzi sześciu piłkarzy

Z końcem sezonu z Jagiellonii Białystok odchodzi sześciu piłkarzy

Z Jagiellonii Białystok odchodzi sześciu piłkarzy

Z końcem sezonu wygasają umowy sześciu zawodników Jagiellonii Białystok – Bartosza Bidy, Juana Camary, Marca Guala, Michała Pazdana, Tomasa Prikryla i Israela Puerto.

Kontrakty tych piłkarzy nie zostaną przedłużone– poinfomował białostocki klub piłkarski.

Bartek Bida trafił do „Dumy Podlasia” latem 2015 roku ze Stali Rzeszów.  Od tamtego momentu wystąpił w 75 spotkaniach białostoczan, w których zdobył 10 bramek i zanotował sześć asyst. W zakończonym sezonie rozegrał 15 meczów w Ekstraklasie, w których zanotował dwie asysty.

Juan Camara związał się z Jagiellonią latem 2019 roku po przenosinach z Miedzi Legnica. Ogółem wystąpił w 37 meczach w żółto-czerwonych barwach, w których zdobył trzy bramki i zanotował dwie asysty. W zakończonej kampanii zagrał w ośmiu spotkaniach. Sezony 20/21 oraz 21/22 spędził na wypożyczeniach w rumuńskich FC Dinamo 1948 i Universitatea Craiova oraz azerskim Sabah FK.

Marc Gual dołączył do Jagiellonii w marcu 2022 roku w ramach wypożyczenia z ukraińskiego SK Dnipro-1.  Wystąpił w 40 meczach, w których zdobył 19 bramek i zanotował osiem asyst. W tym sezonie strzelił 16 goli, który to wynik pozwolił mu sięgnąć po koronę króla strzelców.

Michał Pazdan w Jadze grał dwa razy.  Ogółem na przestrzeni obu pobytów w Jagiellonii obrońca rozegrał dla Żółto-Czerwonych 139 meczów, w których zdobył cztery bramki i zanotował sześć asyst. W zakończonym sezonie wystąpił 15-krotnie, raz wpisał się na listę strzelców.

Tomas Prikryl przez cztery sezony gry dla Żółto-Czerwonych wystąpił w 111 spotkaniach, w których zdobył 11 bramek i zanotował 18 asyst. W zakończonej kampanii zanotował natomiast bilans 30 występów, jednej bramki i trzech asyst.

Israel Puerto reprezentował barwy Jagi przez dwa sezony.

Po ich odejściu w drużynie pozostał tylko jeden Hiszpan – Jesus Imaz.

 

Sprawdź więcej informacji na podlaskie24.pl

leave your comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top